Altan og Indendørs kompostering

Selvom man bor i lejlighed kan man god kompostere, det kræver bare at man har lyst til at forsøge sig frem. Kompostering i lille målestok afhænger af om man kan finde den rette balance mellem affald, væske, mikroorganismer og orm. Kompostering er en langsommelig proces men der er flere ting man kan gøre for at kompostering i fx en 30 liters boks lykkes.

  • Findel materialet, blend det gerne så nedsætter man den tid mikroorganismerne skal bruge på at blødgøre det så ormene kan sluge det. For ormene har ingen tænder så en halv gulerod går der uendelig lang tid før de kan fortære. Hvis man blender, skærer, fryser eller på anden måde øger overfladen så går det langt hurtigere.
  • Holde øje med væsken i beholderen, mere end 1 cm vand i bunden vil medføre forrådnelse istedet for. Det vil lugte afskyeligt, du er ikke i tvivl. Du kan bruge køkkenrulle og rullen fra toiletrullen til at opsuge væske hvis der er for meget væske. Ormene kan fint spise både køkkenrulle og paprøret.

Man skal være forberedt på at skulle hælde det hele ud og starte mere eller mindre forfra. Ormene og en smule af den bedste halvt omsatte kompost starter man så op med igen påny. Der er en del læring i at kompostere i en lille boks.

Selvom man god kan kompostere i en 5 liters spand så er det ikke en særlig praktisk måde. Til undervisningsbrug kan de dog sagtens benyttes.

Hvor meget affald man som familie laver er jo meget forskelligt. Familien der bruger mange rå grøntsager vil have meget mere affald en familien der køber frosne grøntsager som er grydeklare.

Hvis du vil vide mere om indendørskompostering og kompostering i det hele taget, så har kanadiske Bentley Christie lavet en masse sjove forsøg. Han er tosset på den gode måde, laver en masse sjove forsøg.

Han startede i 2007 med at blogge på Redwormcomposting.com og laver stadig en masse sjov med orm.

Han har fx lavet verdens mindste kompostbeholder

 

Viste du...
Der er ofte flere vitaminer i frosne grøntsager end friske fordi de indfryses lige efter høst. Grøntsager mister vitamin indhold under transport og lagring

Fx indeholder frosne grønne bønner dobbelt så meget C-vitamin som friske, der har været opbevaret i to dage.

Så man skal bestemt ikke have dårlig samvittighed over at købe frosne og nemme grøntsager.

Her bliver grøntsagsaffaldet ofte tilbage på marken eller tilbgeført til en anden mark og således bliver mest muligt af næringsstofferne på marken. Det er der god fornuft i.

 

Kilde: https://www.sst.dk/da/udgivelser/2011/~/media/5FA6CEC796C24CDF8AADD11A99E72184.ashx