Ormekompost

Der sker noget magisk når det organiske materiale går igennem kompostormen.

Kompostering med kompostorme giver en hurtigere kompostering og bedre kompost kvalitet. Men det tager stadig tid og kræver indkøring. De rette mikroorganismer skal være der og ormene skal have formeret sig så mængden af orm passer til mængden af føde/organisk materiale.

Forsøg har vist at ormekompost har en hæmmende effekt på visse svampesygdomme i spirende planter. Omvendt kan man dog også tilføre skadelige svampesygdomme med kompost uanset om der har medvirket kompostorme eller ej. Så det er ikke en mirakelkur, det er dog generelt et godt tiltag.

Hvornår kan man kalde sin kompost ormekompost?

Som udgangspunkt skal alt have været igennem en orm før det er ormekompost. Så den kompost vi laver i haven er kompost med orm. Dvs en del af komposten har været igennem en orm og andre dele af komposten har ikke. Ren ormekompost kan man kun lave i et system, hvor man sikrer at ormene spiser alt hvad der er. Dvs man fodrer dem i toppen af beholderen og sikrer at de spiser op inden de får mere og så tager man den færdige kompost fra bunden.

Hvis man skal bruge komposten til spirenede planter er det vigtigt at man laver en varmkompostering først for at slå sygdomme og ukrudsfrø ihjel og at man ved at vende komposten undervejs sikrer at alt materiale kommer over 60 grader i en længere periode.

Så har man tilgengæld også et rigtigt godt materiale til at fodre sine orme med.

Kompost er sædvanligvis mere gødningsrigt end frøplanter bryder sig om, så det skal enten være blandet med noget gødningsfattigt eller udvandes.

Spire I Kompost Jord Pexels

Personligt bruger jeg ikke kompost som såmedie, det er så træls at opdage at der stadig er ukrudtsfrø i og så skal man bruge en masse tid på at luge i sine såkasser. Men til oppotning er det suverænt og jeg bruger det uden iblanding af andet da det er en ret halmrig kompost jeg bruger.  - Men hvis man er omhyggelig med at sikre at varmkomposten vendes omhyggeligt, så alt bliver varmet op og stakken dækkes så ukrudtsfrø ikke flyver ind så kan man selvfølgelig bruge det som en del af sin såjordsblanding.